5 tips om zuiniger te rijden

Cirkels_13
Yellowbrick-klantenservice-header

Onlangs zijn wij in gesprek gegaan met onze klanten, hieruit bleek dat de onderwerpen ‘milieu’ en ‘zuinig rijden’ als belangrijk worden gezien. De onderliggende reden hiervan is het tegengaan van milieuvervuiling en het besparen van geld. Om jullie op weg te helpen hebben wij hierbij 5 tips om zuiniger te rijden, doe er je voordeel mee! Inhoud: Pomp je banden op; Rij met een constante snelheid; Rij 100 km/u; Schakel vroeg en anticipeer op het verkeer; Parkeer bij ParkBee en maak gebruik van deelopties. Pomp je banden op Wist je dat je je banden iedere twee maanden op dient te pompen? Met goed opgepompte banden rij je namelijk een stuk zuiniger. In 2018 deed Milieu Centraal een steekproef onder 868 autobezitters. Hieruit bleek dat slechts 20% van de autobezitters hun banden hard genoeg had opgepompt. Het hebben van de juiste bandenspanning is van grote invloed op het milieu, je eigen…

Cirkels_14

Onlangs zijn wij in gesprek gegaan met onze klanten, hieruit bleek dat de onderwerpen ‘milieu’ en ‘zuinig rijden’ als belangrijk worden gezien. De onderliggende reden hiervan is het tegengaan van milieuvervuiling en het besparen van geld. Om jullie op weg te helpen hebben wij hierbij 5 tips om zuiniger te rijden, doe er je voordeel mee!

Inhoud:

  • Pomp je banden op;
  • Rij met een constante snelheid;
  • Rij 100 km/u;
  • Schakel vroeg en anticipeer op het verkeer;
  • Parkeer bij ParkBee en maak gebruik van deelopties.

Pomp je banden op
Wist je dat je je banden iedere twee maanden op dient te pompen? Met goed opgepompte banden rij je namelijk een stuk zuiniger. In 2018 deed Milieu Centraal een steekproef onder 868 autobezitters. Hieruit bleek dat slechts 20% van de autobezitters hun banden hard genoeg had opgepompt. Het hebben van de juiste bandenspanning is van grote invloed op het milieu, je eigen veiligheid én je portemonnee.

Volgens Milieu Centraal kun je 60 euro per jaar besparen als je jouw bandenspanning goed onderhoudt. Daarbij zou je 75 kilo aan CO2 uitstoot per jaar kunnen besparen.

Waarom moet je elke twee maanden je banden oppompen? Dat komt omdat je banden altijd langzaam leeg lopen, dit is niet met het blote oog waar te nemen. Daarbij maakt het niet uit of je nou veel gereden hebt of de auto lang stil heeft gestaan. Maak van banden oppompen dus een vast agendapunt!

Als je banden te zacht zijn opgepompt, slijten ze tevens sneller. Nederlandse milieu-instanties benadrukken dat door het slijten van autobanden, kleine deeltjes plastic vrijkomen. Deze microplastics komen in het riool, oppervlaktewater en in de lucht terecht. Het Plastic Soup Foundation schatte in 2019 dat 5 tot 10% van de plastics in de oceaan veroorzaakt wordt door bandenslijtstof.

Kortom: pomp je banden op! Dit is vrij eenvoudig te doen langs de snelweg en bij tankstations. Check voordat je begint wel jouw adviesspanning, dit kun je doorgaans vinden in het instructieboekje van je auto.

Rij met een constante snelheid
Met een paar kleine, handige aanpassingen in jouw rijgedrag kun je al een stuk zuiniger gaan rijden. Zo is het belangrijk dat je zoveel mogelijk met een constante snelheid rijdt. Je verbruikt namelijk meer brandstof als je veel aan het optrekken en afremmen bent. Een handig hulpmiddel hierbij is de cruise control.

Rij 100 km/u
Deze tip is simpel; rijdt 100 op de snelweg in plaats van 110, 120 of 130. Er zijn apps die het mogelijk maken om je te waarschuwen voor flitsers langs de weg. Echter, als je gewoon 100 blijft rijden, rijdt je een stuk zuiniger! Volgens de TU Delft rijdt je met een constante snelheid van 100km/u 25% zuiniger dan 130km/u. Rij dus nooit harder dan 100 km/u, zo riskeer je geen boete, rijd je zuiniger en bevorder je de verkeersveiligheid.

Schakel vroeg en anticipeer op het verkeer
Waarschijnlijk is het tijdens je rijlessen wel eens verteld, en waarschijnlijk ben je het inmiddels al vergeten. Daarom leggen wij het nog een keer voor je uit: Schakel zo vroeg mogelijk naar een hoge versnelling. Om brandstofverbruik te besparen doe je dit bij 2.000 tot 2.500 toeren.

Blijf altijd voor je uit kijken! Zie je in het verkeer dat je snelheid moet gaan verminderen? Bijvoorbeeld omdat een medeweggebruiker zijn of haar snelheid verminderd of je een oranje/rood stoplicht nadert? Laat dan het gas los, laat de koppeling met rust en laat je auto in de huidige versnelling uitrollen.

Parkeer bij ParkBee en maak gebruik van overige mobiliteitsopties
In het centrum van een grote stad lopen parkeerkosten al snel hoog op. Zo betaal je in sommige plekken van Amsterdam al €7,50 per uur dat je parkeert. Onze tip: parkeer je auto via Yellowbrick bij een ParkBee garage, hier kun je tot 50% goedkoper parkeren dan op straat. Het kan zijn dat de ParkBee garage niet nabij je bestemming is. Voor het laatste stukje richting jouw bestemming kun je gebruik maken van een elektrische scooter, elektrische deelauto, of een deelfiets zoals een OV-fiets. Zo hoef je ook geen rondjes te rijden opzoek naar een parkeerplek in het centrum, waarbij je onnodig brandstof verbruikt.

illustraties yellowbrick_Tekengebied 1 kopie 28 (1)

Parkeer,
klik,
Yellowbrick!

Group 3317@4x

0

Reviews
Group 3317@4x

0

Downloads
Group 3317@4x

0

Reviews
Group 3317@4x

0

Downloads
illustraties yellowbrick_Tekengebied 1 kopie 28 (1)

Parkeer,
klik,
Yellowbrick!