Amsterdam loopt miljoenen aan parkeerboetes mis

Cirkels_13
Goedkoop parkeren

Amsterdam liep afgelopen jaar zo’n drie miljoen euro mis doordat bezoekers uit het buitenland hun parkeerboetes niet betalen. In het eerste halfjaar van 2016 werden bijvoorbeeld 35.379 boetes uitgeschreven aan automobilisten met een buitenlands kenteken. En tot nu toe heeft pas 21,3 procent van hen betaald. Het halfjaar daarvoor lag dat percentage met 18 procent nog lager. Dat laat de gemeente weten na vragen van AT5. Dat zo’n vier op de vijf bezoekers de boete niet betaalt, is de gemeente al langer een doorn in het oog. Juist daarom werd er in 2015 een nieuwe maatregel getroffen. Bezoekende automobilisten uit landen waarvan Nederland niet de database met kenteken gegevens mag inzien, krijgen sindsdien bij hun derde boete een wielklem (in plaats van bij de vijfde parkeerboete). WielklemHoewel afgelopen jaar 1003 buitenlandse voertuigen een wielklem kregen, leidt de maatregel vooralsnog niet tot aanzienlijke verbeteringen. De overheid heeft dan ook weinig juridische…

Cirkels_14

Amsterdam liep afgelopen jaar zo’n drie miljoen euro mis doordat bezoekers uit het buitenland hun parkeerboetes niet betalen.

In het eerste halfjaar van 2016 werden bijvoorbeeld 35.379 boetes uitgeschreven aan automobilisten met een buitenlands kenteken. En tot nu toe heeft pas 21,3 procent van hen betaald. Het halfjaar daarvoor lag dat percentage met 18 procent nog lager. Dat laat de gemeente weten na vragen van AT5.

Dat zo’n vier op de vijf bezoekers de boete niet betaalt, is de gemeente al langer een doorn in het oog. Juist daarom werd er in 2015 een nieuwe maatregel getroffen. Bezoekende automobilisten uit landen waarvan Nederland niet de database met kenteken gegevens mag inzien, krijgen sindsdien bij hun derde boete een wielklem (in plaats van bij de vijfde parkeerboete).

Wielklem
Hoewel afgelopen jaar 1003 buitenlandse voertuigen een wielklem kregen, leidt de maatregel vooralsnog niet tot aanzienlijke verbeteringen. De overheid heeft dan ook weinig juridische stokken om mee te slaan. Want hoewel er vijftien landen zijn waarvan de kenteken gegevens wel in te zien zijn (waaronder landen als België, Duitsland en Polen) zijn er ook voor overtreders met die nationaliteiten geen wettelijke mogelijkheden om betaling af te dwingen. En voor hen geldt de wielklem regel weer niet.

Al met al zit de stad dus opgescheept met tienduizenden illegaal parkerende bezoekers. Jaarlijks loopt de gemeente miljoenen mis aan niet betaalde boetes.

Bron: AT5

Hand mobile

Parkeer,
klik,
Yellowbrick!

Group 3317@4x

0

Reviews
Group 3317@4x

0

Downloads
Group 3317@4x

0

Reviews
Group 3317@4x

0

Downloads
Hand mobile

Parkeer,
klik,
Yellowbrick!