Leiden gaat digitaal parkeren

Cirkels_13
Scanauto Delft TMC

In 2017 stapt Leiden over op kentekenparkeren en verdwijnen de papieren parkeerkaartjes.

Cirkels_14

In 2017 stapt Leiden over op kentekenparkeren en verdwijnen de papieren parkeerkaartjes.

Vanaf begin volgend jaar wordt het parkeren in Leiden gedigitaliseerd. Daarmee verdwijnen de papieren parkeerkaartjes en ook de kraskaarten voor bezoekers verdwijnen.

In plaats van een vergunning of kaartje achter de voorruit is het de bedoeling om het kenteken van de auto in te voeren. Daarvoor wordt onder andere een parkeer-app voor de mobiele telefoon ontwikkeld.

Parkeerdatabase

Alle informatie van de geparkeerde auto’s komt terecht in een centrale ParkeerRechtenDatabase. Met die informatie kunnen de parkeercontroleurs zien of er betaald is voor een parkeerplek. Die handhaving gaat ook veranderen. In plaats van de koppeltjes parkeerwachters die nu door de stad lopen, worden er scanauto’s ingezet die alle kentekens automatisch uitlezen tijdens het langsrijden.

Buitenwijken

In wijken waar geen betaald parkeren wordt ingevoerd, blijven de controleurs wel actief. Zo beloofde wethouder Strijk aan het CDA. Raadslid Roeland Storm is bang dat foutparkeerders niet meer worden aangepakt in die buitenwijken, omdat alle aandacht uitgaat naar het controleren van de digitale parkeerkaartjes.

Privacy

De privacydiscussie rond het kentekenparkeren is na enkele rechtszaken wel aan het uitkristalliseren. De inbreuk op de privacy staat in verhouding tot het doel, zo oordeelde de rechter eerder. Daarmee is duidelijk dat er een wettelijke grondslag is voor het kentekenparkeren. Mensen die daar alsnog zoveel moeite mee hebben dat ze weigeren om hun kenteken in te voeren, kunnen een boete wel ontlopen. Zolang ze achteraf dan maar kunnen aantonen dat ze wel betaald hebben.

*Bron: Nu.nl

Hand mobile

Parkeer,
klik,
Yellowbrick!

Group 3317@4x

0

Reviews
Group 3317@4x

0

Downloads
Group 3317@4x

0

Reviews
Group 3317@4x

0

Downloads
Hand mobile

Parkeer,
klik,
Yellowbrick!