Naheffing parkeerboete in Amsterdam goedkoopste van Nederland

Cirkels_13
06 parkeren Spijkenisse populair

Amsterdam heeft een efficiënte strategie om het parkeerbeleid uit te voeren.

Cirkels_14

In het centrum van de hoofdstad kost een uur parkeren maar liefst €5. Echter is een naheffing in Amsterdam de goedkoopste van Nederland. Veel gemeenten berekenen een bedrag van rond de €56 + één uur parkeergeld. In Rotterdam zelfs €61 + één uur parkeergeld. Gemeente Amsterdam hanteert een boete van €38,10 + de geconstateerde parkeertijd.

Amsterdam heeft een efficiënte strategie om het parkeerbeleid uit te voeren. Zo zijn er de afgelopen jaren veel parkeerautomaten verwijderd, dat is een besparing van honderdduizenden euro’s.

Opbouw naheffing
Het bedrag van de naheffing is geregeld in het Besluit gemeentelijke parkeerbelastingen. De naheffing is een vergoeding van de kosten die de gemeente moet maken om de niet of te weinig betaalde belasting te innen. In het Besluit staat vermeld welke kosten mogen worden doorberekend en het maximaal in rekening te brengen bedrag (artikel 2 & 3). De gemeenteraad stelt het bedrag van de naheffing vast binnen de hiervoor genoemde kaders.

In artikel 2 en 3 wordt de opbouw van de naheffing uitgelegd. Opvallend is ook dat de personeelskosten hierin mee worden genomen. De verlaging van de naheffingskosten kan te maken met het vernieuwde handhavingsproces. Het aantal parkeercontroleurs is verminderd en het grootste deel is vervangen door scanauto’s. Deze controleren veel sneller waardoor er nu 3 miljoen controles per maand worden gedaan. Daar tegenover staan vele malen lagere kosten voor het gebruik van de scanauto’s en een volledig geautomatiseerd verwerkingsproces.

Door de efficiënte controle en verwerkingsproces in Amsterdam mag de gemeente volgens deze wet maximaal een boete opleggen van €38,10. Het risico bij niet betalen is dus verlaagd in kosten, de kans om gepakt te worden is vele malen groter geworden. Omdat de gemeente veel meer controle momenten heeft gerealiseerd, is het mogelijk geworden de geparkeerde tijd vast te stellen en in rekening te brengen. Hierdoor zullen de kosten van de naheffing toch weer oplopen.

Bron: Besluit gemeentelijke belastingen, AT5

Lees ook: Naheffingsaanslag hoger, parkeerduur wordt in rekening gebracht

Hand mobile

Parkeer,
klik,
Yellowbrick!

Group 3317@4x

0

Reviews
Group 3317@4x

0

Downloads
Group 3317@4x

0

Reviews
Group 3317@4x

0

Downloads
Hand mobile

Parkeer,
klik,
Yellowbrick!