Parkeren in de blauwe zone

Cirkels_13
blauwe zone

De platte witte schijf in een blauw hoesje; wat zijn de regels en hoe werkt het?

Cirkels_14

De platte witte schijf in een blauw hoesje; wat zijn de regels en hoe werkt het?

Een rondje bellen langs de gemeentes toont aan dat er nog veel verwarring is omtrent het blauwe zone parkeren. Veel plaatsen in Nederland kennen zo’n zone, een gebied waar je met een parkeerschijf maximaal 2 uur gratis kunt parkeren. Hiervan wordt veelvuldig gebruik gemaakt, daarom hebben wij wat handige weetjes onder elkaar gezet. Wist je bijvoorbeeld dat je de aankomsttijd naar het volgende half uur mag afronden?

Regels parkeerschijf
Wanneer je aankomt op bestemming, stel je de wijzer in op tijd van aankomst. Dit geldt per half uur. Als je om 10.05 aankomt, stel je de wijzer dus in op 10.30u*. De parkeerschijf leg je vervolgens zichtbaar neer op je dashboard aan de kant van het trottoir.
Het is van belang om de aankomsttijd op de parkeerschijf juist in te stellen. Daarnaast mag je de parkeertijd niet verlengen door de aankomsttijd tussentijds te verschuiven zonder je auto te verplaatsen. Hoe lang je gebruik mag maken van de parkeerplek wisselt per zone. Dit is altijd aangegeven onder het verkeersbord E10. Door middel van de parkeerschijf kunnen parkeertoezichthouders controleren hoe lang het voertuig nog geparkeerd mag staan op de parkeerplek. Maak je langer gebruik van de parkeerplek of is de tijd op de parkeerschijf onjuist, riskeer je een boete van 90 euro plus 7 euro administratiekosten.

Parkeerontheffing
Woon je bij één van de blauwe zones? Dan is het mogelijk om een ontheffing aan te vragen. Op die manier kun je langer parkeren dan is toegestaan in het blauwezonegebied. In Amsterdam is dit bijvoorbeeld mogelijk in de stadsdelen Noord, Oost, Zuidoost en Nieuw-West. De ontheffing is twee jaar geldig en alleen te gebruiken in het blauwezonegebied waarvoor deze is aangevraagd. Kijk voor de voorwaarden en het aanvragen op de website van je eigen gemeente.

Gebruik een geldige parkeerschijf
Er worden verschillende soorten parkeerschijven verkocht, maar let erop dat de schijven met een klokje of batterijtje vaak verboden zijn.

* Reglement verkeersregels en verkeerstekens 1990

illustraties yellowbrick_Tekengebied 1 kopie 28 (1)

Parkeer,
klik,
Yellowbrick!

Group 3317@4x

0

Reviews
Group 3317@4x

0

Downloads
Group 3317@4x

0

Reviews
Group 3317@4x

0

Downloads
illustraties yellowbrick_Tekengebied 1 kopie 28 (1)

Parkeer,
klik,
Yellowbrick!