Regels rijbewijs <18 jaar

Cirkels_13
Rijbewijs

De mogelijkheid voor 17-jarigen om het rijbewijs te halen wordt in de wet vastgelegd, na een pilot van bijna 6 jaar.

Cirkels_14

De mogelijkheid voor 17-jarigen om het rijbewijs te halen wordt in de wet vastgelegd, na een pilot van bijna 6 jaar. Op basis van de positieve ervaringen is besloten om de tijdelijke regeling definitief te maken. Nederland sluit daarmee aan op landen als Duitsland, Frankrijk en Zweden, waar jonge automobilisten ook onder begeleiding de weg op mogen.

Waarom eerst een pilot?
Uit onderzoek van de Stichting Wetenschappelijk Onderzoek Verkeersveiligheid (SWOV) blijkt dat bij 20% van alle ernstige ongevallen, jongeren betrokken zijn. Terwijl de groep beginnende bestuurders maar een klein deel uitmaakt van alle weggebruikers. De SWOV had berekend dat wanneer 2toDrive in Nederland zou worden ingevoerd, dit kan leiden tot 16 verkeersdoden minder op jaarbasis.

Resultaat
Uit een evaluatie door de SWOV is gebleken dat de deelnemende jonge automobilisten het begeleid rijden serieus nemen, alvast veel rijervaring opdoen en zo op een veilige manier leren autorijden voordat ze alleen de weg op gaan. Inmiddels zijn er ruim 190.000 17-jarigen geslaagd voor hun B-rijbewijs.

Hoe werkt rijden onder begeleiding?
Vanaf 16,5 jarige leeftijd is het mogelijk om te starten met het volgen van rijlessen, dit mag bij elke rijschool. Vanaf je 17e mag je praktijkexamen afleggen voor het rijbewijs B. Tot je 18e mag je rijden onder begeleiding van een coach in Nederland. Als je op je 17e je rijbewijs haalt, heb je een begeleiderspas nodig. Deze pas is aan te vragen op de website van 2toDrive vanaf 16,5 jarige leeftijd. Op deze pas staan alle gegevens van de bestuurder en de coaches (maximaal 5 coaches). Zodra alle coaches zich hebben aangemeld (ook via de website van 2toDrive) kun je daarna de begeleiderspas aanvragen. De coaches dienen aan een aantal voorwaarden te doen. De begeleiderspas moet je aangevraagd hebben voordat je het rijbewijs kunt aanvragen bij jouw gemeente.

Wat als je toch zonder coach rijdt?
Als je staande wordt gehouden door de politie zonder een coach ben je direct je rijbewijs kwijt en mag je vanaf dat moment niet meer autorijden. Daarnaast krijg je een boete van minimaal €140. Vanaf je 18e moet je dan weer opnieuw je theorie-en praktijkexamen afleggen om je rijbewijs weer te kunnen halen.

Rijbewijs gehaald?
Heb jij net je rijbewijs gehaald of iemand anders uit je vrienden of familie kring? Dan krijg je ook te maken met parkeren. Via je mobiele telefoon parkeer je makkelijk en snel met de Yellowbrick parkeer app op straat en in Q-Park parkeergarages. Als cadeautje krijg je van ons een gratis registratie (t.w.v. €10).

Bron: 2toDrive

Hand mobile

Parkeer,
klik,
Yellowbrick!

Group 3317@4x

0

Reviews
Group 3317@4x

0

Downloads
Group 3317@4x

0

Reviews
Group 3317@4x

0

Downloads
Hand mobile

Parkeer,
klik,
Yellowbrick!