Toename aantal rijbewijs bezitters

Cirkels_13
Parkeren Yellowbrick BLOG

Het aantal mensen dat een rijbewijs heeft gehaald stijgt jaarlijks. Het CBR deelt zowel haar jaarcijfers als kwartaalcijfers. Interessante data om eens onder de loep te nemen. Wat valt er op?

Cirkels_14

Er is een toename van nieuw talent op de weg. Heb je je rijbewijs (eindelijk) in the pocket? Gefeliciteerd! Een mijlpaal waar je de rest van je leven veel plezier van gaat hebben. Weet je al waar je eerste rit naartoe gaat? Met vrienden naar het strand? Shoppen in de stad? Of toch een bezoekje aan je oma? In deze blog belichten we de laatste cijfers van het CBR en CBS.

Het aantal mensen in Nederland met een rijbewijs neemt sinds 2014 toe toe. Het CBR deelt zowel haar jaarcijfers als kwartaalcijfers. Interessante data om eens onder de loep te nemen. Wat valt er op?

  • In 2016 zijn in totaal 394.826 praktijkexamens afgelegd, waarvan de helft met positief resultaat.
  • Het slagingspercentage voor praktijk examen is nagenoeg gelijk gebleven met het voorgaande jaar, voor alle voertuigen.
  • Het slagingspercentage voor theorie personenauto B is 42%, voor bromfiets 41%.
  • Het slagingspercentage voor motorrijbewijs is gedaald van 58% naar 52% ten opzichte van 2015.
  • Niet alleen jongeren deden rij-examen, ook het aantal 75 plussers is gestegen. Dit heeft te maken met de toename van aanvragen voor rijgeschiktheid. Het CBR behandelde in 2016 meer dan 585.000 aanvragen.
  • Ook het aantal beroepsexamens nam toe, zoals vrachtwagenchauffeurs, binnenvaartschippers, piloten en taxichauffeurs.
  • Het CBR ontving ruim 21.000 mededelingen van de politie in verband met alcoholovertredingen, verkeersgevaarlijk rijgedrag of een vermoeden van ongeschiktheid door een medische aandoening of drugsgebruik.

Totaal aantal mensen met rijbewijs in Nederland
Op 1 januari 2017 heeft ruim 11 miljoen mensen in Nederlands een autorijbewijs. Dat is 81 procent van de bevolking van 18 jaar of ouder. Het autorijbewijs bezit is het hoogst onder vijftigers. Van deze leeftijdsgroep bezit 90 procent een autorijbewijs. Jongeren en ouderen hebben minder vaak een rijbewijs. Dit is weergegeven in de volgende grafiek van het Centraal Bureau voor de Statistiek:

Yellowbrick BLOG | Rijbewijsbezit Nederland

Theorie examen in de avond
Wist je trouwens dat het CBR sinds 1 mei ook in de avond theorie examen aanbiedt? Het gaat om een pilot van een halfjaar in de gemeenten Amsterdam, Arnhem, Rijswijk, Zwolle en Groningen. Lees meer in dit artikel van RTL Nieuws.

En als je dan toch onderweg bent naar je oma, vergeet dan niet de Yellowbrick app te downloaden. Met één druk op de knop sta je geparkeerd. Wel zo makkelijk, toch? De wereld ligt aan je voeten…!

Hand mobile

Parkeer,
klik,
Yellowbrick!

Group 3317@4x

0

Reviews
Group 3317@4x

0

Downloads
Group 3317@4x

0

Reviews
Group 3317@4x

0

Downloads
Hand mobile

Parkeer,
klik,
Yellowbrick!