Vier tips voor het vermijden van files

Cirkels_13
cars congestion street 7674

Ben je het zat om in de file te staan?. In deze Yellowbrick blog lees je vier tips om de file te vermijden.

Cirkels_14

In Nederland reizen we samen zo’n 185 miljard kilometer per jaar, wat neer komt op 619 keer de afstand naar de zon en terug (CBS, 2016). Bijna driekwart hiervan wordt afgelegd met de auto, indrukwekkend toch? Deelname aan verkeer gebeurt altijd met een reden, de meeste kilometers worden afgelegd om op en neer naar het werk te reizen. Van de 10 miljoen woon-werkverplaatsingen per dag wordt 77% afgelegd met de auto. Geen wonder dus dat er dagelijks kilometers aan file ontstaat. Verwacht wordt dat de drukte op de Nederlandse autowegen de komende jaren zal toenemen. Het Kennisinstituut Mobiliteit verwacht dat we over vijf jaar 35% meer reistijd zullen hebben. Maar, geen stress! Lees deze blog goed door en zorg ervoor dat jij in 2019 zo min mogelijk stil komt te staan.

Tip 1: Rij buiten de spits

De eerste tip is misschien voor de hand liggend, maar bruikbaar. Iedere ochtend ontstaan er files te wijten aan wegwerkzaamheden, ongelukken of automobilisten die nog nét niet helemaal wakker zijn. Mensen beginnen te remmen en binnen mum van tijd sta je stil, alweer. De ergste files ontstaan tijdens de spits tussen 07:00 – 09:30 en 16:30 – 19:00. Hoe kun je deze tijden het best vermijden? Werk vroeg in de ochtend vanuit huis of ga eerder naar je werk. Doe na je werk vast boodschappen, sluit een sportabonnement af dichtbij, volg een cursus of doe een rustgevende after-work-wandeling met je collega’s.

Tip 2: OV, fiets of Q-park

Met de volgende tip ben je misschien langer onderweg, maar ben je wel de file te slim af. Zoek alternatieve reisopties! Bouw een conditie op en pak lekker de (OV-)fiets naar je werk, het went wel! Kijk ook eens naar de mogelijkheden met het openbaar vervoer. Men kan bijvoorbeeld makkelijk en voordelig bij een Q-park P+R parkeren. Deze Q-park garages staan bij meer dan 100 NS-stations in Nederland, stap dus gemakkelijk over op de trein en vermijd die file! Wist je dat je in een Q-park garage makkelijk met Yellowbrick kan parkeren, door gebruik te maken van de P+ pas? Dit geldt voor zowel particuliere als zakelijke automobilisten. Klik hier voor meer info en de Q-park garages waar jij kan parkeren.

Tip 3: Blijf opletten

Lange files zijn slaapverwekkend en saai. Je krijgt snel de neiging om met je gedachten af te dwalen, doe dit niet! Blijf opletten in het verkeer. Je moet er bijvoorbeeld niet aan denken dat je je weer eens rot schrikt als een motorrijder je met hoge snelheid passeert. Wist je trouwens dat zo’n motorrijder helpt om de file te verkorten, omdat hij of zij gebruik maakt van de ruimte op de weg? Blijf zoveel mogelijk op dezelfde rijstrook. Wanneer je wisselt van rijstrook neem je namelijk voor twee voertuigen ruimte in, waardoor de file langer wordt. Daarnaast is het belangrijk dat je op snelheid invoegt. Doe je dit niet, dan moeten automobilisten achter je op de rem, zo ontstaat er een kettingreactie met uiteindelijk een zogeheten ‘’spookfile’’ tot gevolg.

Tip 4: Wees voorbereid

Wist je dat de langst durende file ooit, in China heeft gestaan? De file ontstond in 2010, was 100 km lang en duurde maar liefst 10 dagen. Wij hopen natuurlijk dat jij nooit in zo’n lange file komt te staan. Als je dan toch in de file staat, hoe lang de file ook duurt, zorg dat je voorbereid bent! In de koude wintermaanden ontstaan files te wijten aan bijvoorbeeld regen- of sneeuwval. Leg een deken of sjaal in je auto voor als je stil komt te staan en neem ’s ochtends een grote jerrycan warme koffie mee. Onze beste tip: Maak als voorbereiding op de file een file-playlist met jouw favoriete muziek. Zie ik daar een file? Lijst aan en omhoog met dat volume!

Mobiel parkeren

Hopelijk helpen deze tips je bij het vermijden van files. Sta je toch weer in de file? Probeer de volgende keer vóór je vertrekt eens gebruik te maken van een file app zoals ANWB File alert, Waze of Google maps. Én denk eraan dat je gebruik maakt van mobiel parkeren, waardoor je straks in ieder geval gemakkelijk en snel parkeert.

Hand mobile

Parkeer,
klik,
Yellowbrick!

Group 3317@4x

0

Reviews
Group 3317@4x

0

Downloads
Group 3317@4x

0

Reviews
Group 3317@4x

0

Downloads
Hand mobile

Parkeer,
klik,
Yellowbrick!