Vooral afschrijvingskosten maken e-auto duurder dan benzine auto

Cirkels_13
Elektrische auto parkeren en laden

Op dit moment is 0,2% van het totaal aantal personenauto's in Nederland elektrisch.

Cirkels_14

Uit onderzoek van de ANWB blijkt dat elektrisch rijden duurder is dan rijden met een benzine auto. Dat staat in de Elektrisch Rijden Monitor van 2017. De Elektrisch Rijden Monitor geeft jaarlijks de actuele stand van zaken weer rond elektrisch rijden in Nederland.

Bij een nieuwe benzine auto betaal je €0,506 en bij een elektrische auto kost dit €0,559 per kilometer gerekend over vier jaar gebruik en 15.000 gereden kilometers per jaar. Dit is bijna een verschil van 10%. De ANWB heeft hiervoor de gemiddelde cijfers van dertien elektrische auto’s vergeleken met benzineauto’s uit de middenklasse.

Afschrijving
De afschrijving is het grootste verschil. Bij een nieuwe benzineauto zijn de afschrijvingskosten €0,21 en bij een elektrische €0,40 per kilometer. De waarde van een elektrische auto loopt sneller terug, omdat het vertrouwen in tweedehands e-auto’s nog niet zo groot is, zegt ANWB-expert Paul Engel.

Op dit moment is 0,2% van het totaal aantal personenauto’s in Nederland elektrisch. Van de ondervraagden zegt 38% in de ANWB-steekproef geïnteresseerd te zijn in elektrisch rijden. Maar slechts 1 op de 7 Nederlanders overweegt de komende jaren daadwerkelijk een elektrische auto aan te schaffen. De belemmeringen die nu nog door de consument worden ervaren zijn de hoge aanschafprijs, beperkte actieradius en het tekort aan laadpunten.

Den Haag wil elektrisch rijden stimuleren met oplaadlantaarnpaal
Vanaf heden is het mogelijk in Den Haag om je auto te laden aan een lantaarnpaal. Aan de oplaadlantaarnpaal kunnen 2 elektrische auto’s opladen en tegelijkertijd de straat verlichten. De gemeente wil hiermee ruimte besparen en elektrisch rijden stimuleren. Het gaat om een proef van 6 maanden met drie LED-lantaarns. Bij succes komen er meer van deze laadpunten in de stad Den Haag.

Lees ook: Gratis parkeren of parkeergeld betalen bij een laadpunt?

Bron:ANWB

Hand mobile

Parkeer,
klik,
Yellowbrick!

Group 3317@4x

0

Reviews
Group 3317@4x

0

Downloads
Group 3317@4x

0

Reviews
Group 3317@4x

0

Downloads
Hand mobile

Parkeer,
klik,
Yellowbrick!