Winst uit parkeerkosten stijgt met 50 procent in Rotterdam

Cirkels_13
Rotterdam erasmus

De gemeente Rotterdam heeft vorig jaar ruim 15 miljoen euro winst gemaakt op parkeren. De VVD wil dat de stad dat bedrag gebruikt om de parkeertarieven te verlagen.

Cirkels_14

De gemeente Rotterdam heeft vorig jaar ruim 15 miljoen euro winst gemaakt op parkeren. De VVD wil dat de stad dat bedrag gebruikt om de parkeertarieven te verlagen.

Het parkeersaldo, de opbrengsten minus de kosten van het parkeren, liep vorig jaar flink op in de gemeente Rotterdam. In 2014 bleef nog ongeveer 10 miljoen euro over, na het verrekenen van alle kosten. Een jaar later is dat 15.160.000, een stijging van zo’n 50 procent. Dat heeft wethouder Pex Langenberg (mobiliteit, D66) gisteren in een brief aan de raad geschreven.

Dat bedrag wordt, sinds het afschaffen van het parkeerfonds eerder dit jaar, niet langer in parkeren gestoken, maar vloeit naar de algemene middelen.

Verbijsterd
De VVD is verbijsterd over de flinke stijging van het afgelopen jaar. ,,Dit is het bewijs dat de automobilist door Rotterdam gezien wordt als een melkkoe”, zegt VVD-raadslid Jan-Willem Verheij. ,,Dit is het leegkloppen van de zakken van de automobilist voor de kas van de gemeente. En doordat het bedrag nu in de algemene middelen terechtkomt, wordt het gebruikt om de hobby’s van het college te bekostigen.”

Omdat er zoveel winst op parkeren wordt gemaakt, kunnen de parkeertarieven makkelijk omlaag, vindt de VVD. ,,Het geld dat met parkeren verdiend wordt, is bestemd voor parkeren. Niet om de kas van de gemeente te spekken.” Verheij wil dit bij de wethouder aankaarten.

Stijgen
De afgelopen tien jaar schommelde de winst van het parkeren tussen de 8 en de 10 miljoen euro. In 2015 nam het parkeersaldo opeens fors toe. Dat komt omdat steeds meer automobilisten die kort hun auto parkeren op straat ook daadwerkelijk daarvoor betalen. ,,Dat komt voornamelijk door het gebruiksgemak van 06-parkeren”, laat een woordvoerder van wethouder Pex Langenberg weten. ,,We verwachten dat de betalingsgraad nog verder zal stijgen.”

Eerder maakte deze krant bekend dat in 2015 een recordbedrag van 70 miljoen euro werd opgehaald met betaald parkeren. Dat is ongeveer 10 miljoen euro meer dan het jaar daarvoor. Deze stijging is te wijten aan de toegenomen populariteit van de stad, meer handhavers en een toename van het 06-parkeren. Ook werden meer boetes uitgedeeld. In totaal zo’n 200.000, goed voor 12,5 miljoen euro.

Parkeerautomaat
De gemeente Rotterdam wil automobilisten stimuleren om te parkeren in garages in plaats van op straat. Om hen nog meer te verleiden de garages te gebruiken, worden binnenkort op de parkeerautomaten op straat de tarieven van de garages afgebeeld. Dat maakte Langenberg gisteren bekend.

Bron: AD

Hand mobile

Parkeer,
klik,
Yellowbrick!

Group 3317@4x

0

Reviews
Group 3317@4x

0

Downloads
Group 3317@4x

0

Reviews
Group 3317@4x

0

Downloads
Hand mobile

Parkeer,
klik,
Yellowbrick!