Deelauto's: delen is het nieuwe hebben?

Cirkels_13
Huurauto mobiel parkeren

Het gebruik van deelauto’s groeit hard.

Cirkels_14

Het gebruik van deelauto’s groeit hard.

In 2016 telde Nederland ruim 25.000 deelauto’s, een groei van 55% ten opzichte van 2015. Het gebruik van deelauto’s groeit hard. Diverse partijen waaronder de Rijksoverheid en aanbieders van deelauto’s hebben de handen ineen geslagen om dit aantal te laten stijgen tot 100.000 deelauto’s in 2018.

Autodelen is een systeem waarbij je een auto kan gebruiken wanneer je hem nodig hebt. Je hebt verschillende organisaties waarbij je een deelauto kan huren of verhuren. Je huurt of verhuurt de auto per uur, per dag en/of per gereden kilometer. In grote steden staan de auto’s altijd in de buurt.

Er zijn ruim 40 partijen die de zogeheten Green Deal Autodelen hebben ondertekend. Hierin wordt samen met de overheid gewerkt aan groene groei, in dit geval door auto’s te delen. Het gebruik van deelauto’s heeft een positieve werking op het milieu, de parkeerdruk en openbare ruimte, daarnaast dragen ze ook bij aan het betaalbaar houden van mobiliteit.

Er zijn verschillende vormen van autodelen:

  • Klassiek autodelen
    Ophalen en terugbrengen op een vaste plek.
  • Oneway autodelen
    Ophalen waar de auto is geparkeerd, achterlaten op de plek van bestemming.
  • Peer to Peer autodelen
    Via een online platform een deelauto aanbieden of huren.

Yellowbrick heeft haar klanten gevraagd of zij weleens gebruik maken van een deelauto. Uit dit onderzoek komt naar voren dat 45% van de respondenten gebruik maakt van Klassiek autodelen, gevolgd door Oneway autodelen (28%) en Peer to Peer (27%). De resultaten tonen dat de meeste gebruikers in de Randstad wonen, gevolgd door Gelderland en Noord-Brabant.

Ook is gebleken dat niet iedereen zich er bewust van is, dat er gebruik gemaakt kan worden van mobiel parkeren met een deelauto. Een klein aantal hiervan wist niet dat het kenteken eenvoudig via de Yellowbrick app gewijzigd kan worden. Met de functie kentekenwissel kun je met iedere geleende, gedeelde en/of nieuwe auto gratis en onbeperkt je kenteken wisselen. De parkeercontroleur controleert altijd op kenteken en er is geen pas meer nodig achter je voorruit.

Bron: CROW, Autodelen.info, Green Deal Autodelen.

Hand mobile

Parkeer,
klik,
Yellowbrick!

Group 3317@4x

0

Reviews
Group 3317@4x

0

Downloads
Group 3317@4x

0

Reviews
Group 3317@4x

0

Downloads
Hand mobile

Parkeer,
klik,
Yellowbrick!